Tablety w Twojej bibliotece
Zaprezentowano również unikalne zdjęcia miasta Frankenstein, które nie były dotąd publikowane. Nasi goście mogli spróbować potraw popularnych wśród mieszkańców regionu przed II wojną światową. Degustacja dań wzbudziła wielkie zadowolenie gości. Popisowym daniem było – ,,Śląskie Niebo w Gębie”, danie przygotowywane zazwyczaj na świąteczne okazje, składające się z wędzonego lub peklowanego mięsa wieprzowego z sosem z suszonych owoców, doprawionego powidłami, cynamonem, cytryną, mąką i cukrem. W menu było również:
•,,Mooh– Kliessla’’ – potrawa składająca się z białego pieczywa, zalanego masą makową z mlekiem i bakaliami, podawana na zimno w formie deseru.,,Rogaliki św. Marcina” – nadziane marmoladą i bakaliami.
•,,Kołacz śląski ze śliwkami”.
•,,Śląska sałatka śledziowa”.
W przyszłym miesiącu zapraszamy na kolejne spotkanie, na którym poznacie Państwo historię ząbkowickiego browarnictwa.
Zobacz także:
Nieruchomość przy ul. Orkana w Ząbkowicach Śląskich - ogłoszenie o przetargu
„Miłość niejedno ma imię” – uczniowie Liceum Ogólnokształcącego w niezwykłym koncercie
Turniej Badmintona na Hali Słonecznej
Atrakcyjna nieruchomość w centrum miasta - ogłoszenie o przetargu
„Kocham Argentynę!” – Chango Spasiuk porwał ząbkowicką publiczność
„W kobietach dobroć, litość, miłość mieszka” - dzień kobiet Uniwersytetu Trzeciego Wieku